Hoe mijn passie voor hondenfotografie en paardenfotografie begon...

Als kind was ik al gefascineerd door dieren, voornamelijk door paarden en honden. Die grote ogen, de onvoorwaardelijke vriendschap dat zo’n dier kan schenken… dat vind je niet overal terug. Al gauw mocht ik als kind op paardrijles waardoor mijn liefde voor paarden alleen maar groeide. En toen op de lagere school de plechtige communie eraan kwam, vroeg iedereen een nieuwe fiets als geschenk. Ik daarentegen nam genoegen met een oude fiets, maar ik wilde wel graag een eigen hond.

 

Zo kreeg ik in 2000 Zahra, een Duitse staande puppy. Door samen op te groeien leerde ik erg veel bij over bv. honden opvoeden,  verantwoordelijkheid leren nemen en zoveel meer. 

 

Zahra

Enkele jaren later kocht mijn broer een spiegelreflexcamera die ik stiekem inpikte om alles te fotograferen. De liefde voor fotografie groeide en al snel kocht ik een eigen camera die ik overal mee naartoe nam. Zo is mijn passie voor fotografie ontstaan! Natuurlijk waren die eerste foto’s niet onmiddellijk van uitmuntende kwaliteit, maar door het vele oefenen werden mijn foto’s en de bewerkingen hierop met elke poging iedere keer weer beter! 

paardenfotograaf
De eerste keer paarden fotograferen - 2012
hondenfotograaf
Foto uit 2012


2013

In 2013 moest ik helaas afscheid nemen van Zahra. Na dit verlies kwam er voor mij nog een tweede klap: ik had wel enkele kiekjes die ik tussendoor gemaakt had, maar miste mooie, kwaliteitsvolle foto’s van de hoogtepunten in ons leven. En dit brak mijn hart. Dit verlies maakte me wel duidelijk dat er niet enkel nood is aan kwaliteitsvolle foto’s van personen maar zeker ook van (huis)dieren, die ook een deel van het gezin uitmaken. 

Zahra
Zahra in 2013

Om die reden besloot ik me meer te specialiseren in aan mijn liefde voor hondenfotografie en paardenfotografie. Ik ging mee op pad met andere fotografen om samen te fotograferen en zette op eigen houtje mijn eerste stappen in Photoshop. 

paardenfotograaf
Een resultaat van de eerste workshop paardenfotografie

Aanvullend volgde ik enkele workshops waaronder de workshop “Paardenfotografie” en “Studiofotografie” om enkele specifieke fototechnieken onder de knie te krijgen en zo mijn expertise verder op te bouwen. Deze 2 workshops vond ik trouwens bijzonder leuk om te doen! Ze hebben me op verschillende vlakken verrijkt! Zo is mijn voorliefde voor paardenfotografie en hondenfotografie, zowel outdoor als in de studio gegroeid en werd het ook meer dan een hobby!  

 

2018 - start in bijberoep

In 2018 startte ik als professioneel fotograaf met een specialisatie in zowel hondenfotografie als paardenfotografie in bijberoep! Om de mooiste resultaten te kunnen leveren, wilde ik nog meer bijscholen. Ik volgde verscheidene workshops en meeloopdagen in binnen- en buitenland. Zo heb ik onder andere mogen bijleren van Andreas Romijn (studiofotografie, Nederland, 2018), Sandra Helshocht (Dogs & Tails photography, kinderen en dieren, België, 2020), Claudio Piccoli (honden in actie, Italië, 2019), LCPD (hondenfotografie, België, 2018) en Mandy Roeting (meeloopdag paardenfotografie, Nederland, 2021). 

hondenfotograaf
Workshop Andreas Romijn
hondenfotograaf
Workshop Dogs and Tails

 

Alles verliep goed: tevreden klanten, ik volgde workshops om meer kennis en ervaring op te doen en ik kocht mijn eerste eigen studiolichten aan. En toen kwam 2020…

2020 - een pittig jaar

2020 was, om het nog zacht uit te drukken, pittig. We startten 2020 met de verkoop van ons voormalige huis en de aankoop van een nieuwe woning met een bijgebouw die we als studioruimte wilden inrichten. Alsof dit nog niet genoeg was, kwam ook Corona zich moeien in ons leven. Met een volledige lockdown als gevolg. Mijn focus lag echter op de verbouwingen en op het verhuizen waardoor de fotografie eventjes naar de achtergrond verschoof. 

2021

Begin 2021 was ik er weer helemaal klaar voor om terug te knallen! Ik maakte plannen, de grote verbouwingen in de studio waren aangepast, ik boekte een workshop blackfotografie bij Alison BQ. 

En plots ging het niet meer… ik was op, zowel lichamelijk als mentaal en kwam in een burn-out terecht. Het leek alsof de lang aangehouden Coronaperiode me een weerslag had gegeven. Doodop, maar niet kunnen slapen, nood aan mentale rust maar mijn hoofd leek op een dolgedraaide kermismolen met 20 verschillende muziekjes door elkaar. De laptop heb ik weken niet open geklapt en ook mijn camera lag maanden aan de kant. Alles kostte energie. Maar stapje voor stapje ging het weer beter. Ik leerde luisteren naar mijn lichaam, maar ook naar mijn gevoel. Ik leerde mijn perfectionisme een stukje los te laten en dat fouten maken helemaal niet erg is. Integendeel, het hoort bij het leven en het is net de bedoeling dat je eruit leert. Ik herinner het me nog heel goed; de dag dat ik ineens terug kon genieten van een wandeling met de honden! En zo kwam ook de eerste fotoshoot er weer aan; je kan je wel inbeelden dat ik het ontzettend spannend vond om na maanden opnieuw te fotograferen. Maar de fotoshoot verliep geweldig goed, en ik vond mijn passie in het fotograferen en bewerken terug! 

kattenfotograaf
Cattery Catsanova - 2022
studiofotografie
Raiko - 20222022

Met deze hernieuwde motivatie nam ik enkele belangrijke beslissingen; ik ging 80% werken zodat ik meer tijd kon uittrekken voor mijn fotografie én voor mezelf, ik begon aan een nieuwe site te werken en onder het motto ‘doe eens een keertje gek’ vertrok ik in februari op een onverwachte fotografiereis naar Duitsland met drie medefotografen die ik nog nooit ontmoet had. Als ik hier nu op terugkijk, ben ik nog steeds elke dag blij dat ik deze beslissingen gemaakt heb!

paardenfotograaf
Fotoreis Duitsland - 2022

2022 - The Pet Photographers Club

Dit jaar doe ik ook mee aan een internationale fotowedstrijd. Ondertussen zijn de eerste selecties gemaakt. Uit meer dan 4000(!) inschrijvingen uit 53 landen zijn er 2 foto’s van mij in de top 100 in de categorie ‘actie’ en ‘open’ geselecteerd! 

 

hondenfotograaf
Hit The Spot - categorie open
hondenfotograaf
Pixel - categorie actie

 

Ik hoop dat je het leuk vond om mijn verhaal van begin tot nu te lezen en de vooruitgang te zien! 

Tessa Meynen